NASA’NIN 3D BASKI HABİTATI YARIŞMASI: KAZANANLAR BELLİ OLDU!
Geçen yılın sonunda, NASA’nın yaşam alanı yarışmasının finalistleri belirlendi. Tüm yarışmanın tamamlanması 4 yıl aldı ve şimdi final testlerinden sonra kazanan ilan edildi! Peki hangi proje kazandı?
SORUN NEYDİ?

2014’te NASA, Marsta 3D basılmış habitat yarışmasını başlattı. Özel gereksinimleri karşılamak için gereken habitatların, 4 astronota uygun, bağımsız barınaklardan oluşan ve sürdürülebilir olmaları gerekiyordu. Yarışmacılar, 3D yazıcılarını ve materyallerini taşıma sorunu yaşadılar. Dahası, Dünya ile Mars’ın atmosferleri arasındaki farklar gibi sorunlarla yüzleşmek zorunda kaldılar. En önemi kural ise, Katmanlı Üretim teknolojilerinin kullanılmasının zorunluluğuydu.
KİM KAZANDI?
Kazanan, New York’tan Al SpaceFactory idi. Çabalarının büyük bir kısmını 3D basılı yapılarda yaşayan mürettebata yoğunlaştırdılar. Ekip için, habitatların günlük hayattaki temel görevleri yerine getirmeleri çok önemliydi. Mürettebatın zihinsel sağlığının ve istikrarlı bir sosyal yaşam sürdürmesinin uzun vadede kritik öneme sahip olduğunu vurguladılar.Bütün yapı uzun ve dikey olup, Mars’ın yüzeyindekinin en iyisi olduğu açıklandı. Ekolojik olan ve çok sayıda malzemenin uzay istasyonlarından taşınmasını kısmen ortadan kaldıran bu yapı, Mars’ın toprağına uyum sağlamış ve 3D biyoplastik olarak inşa edilmiştir. Ayrıca, farklı günlük aktivitelere bağlı sektörlere ayrılmış alanları da vardır. Yarışmanın son bölümünde habitatlar, 1:3 ölçekli 3 boyutlu basılmış ve çeşitli testlerden geçmiştir. Sırasıyla şu 3 test tamamlanmıştır: Duman testi, darbe testi ve ezilme testi. Amaç, yapıların nasıl davranacağını görmek için Ay’ın ve Mars’ın çevresini taklit etmekti.Yapılar ; sızıntı, dayanıklılık, sağlamlık ve malzeme karışımı açısından kontrol edildi. Bu yönler çeşitli şekillerde test edildi.

Biri 3D basılı yaşam alanlarına mini top atmaktan ibaretti. Ay ve Marstaki meteor grevlerine benzetilmesine önem verildi. Bir diğeri ise, yapıları bir ekskavatörle ezmeyi içeriyordu.NASA’nın Centennial Challenges program yöneticisi Monsi Roman, konu hakkındaki düşüncelerini şöyle belirtti:” Bu, yarışmanın son dönüm noktası. Ayda sürdürülebilir bir insan varlığı için ihtiyaç duyduğumuz teknolojileri geliştirmemize yardımcı olan aydınlık ve yaratıcı beyinler tarafından son derece zorlu bir çalışmanın sonucudur. Marsta NASA’nın derinlemesine hedeflerini daha da ileriye götürecek olan kavramları değil, aynı zamanda Dünyada da konut çözümleri sunacakları vizyon, adanmışlık ve yeniliklerini kutluyoruz.”
3D BASILI HABİTATLAR İÇİN SIRADA NE VAR?
İnsanlığı Ay’a veya Mars’a taşımayı planlamak biraz uzak bir düşünce olabilir. Fakat şu an 3D baskı zaten bizim için Dünyada daha iyi bir gelecek inşa etmeye yardımcı oluyor!